NÖROM Müdür Vekili Prof. Dr. Metehan Çiçek ve NÖROM Araştırmacısı Dr. Öğr. Üyesi Sertaç Üstün Paris Üniversitesi CoDys Çalıştayı Etkinliğine Davetli Konuşmacı Olarak Katıldılar
1 Nisan 2022 | 15:03

   Paris-haber-1

 

    NÖROM Müdür Vekili Prof. Dr. Metehan Çiçek ve NÖROM altyapı projesi araştırmacılarından Dr. Öğr. Üyesi Sertaç Üstün, 07 – 09 Eylül 2021 tarihleri arasında Fransa’nın Paris şehrinde bulunan Paris Üniversitesinde düzenlenen Matematik öğrenme güçlüğü (diskalkuli) ve okuma güçlüğünün (disleksi) komorbiditesinin nedenlerinin araştırılması çalıştayı etkinliğine davetli konuşmacı olarak katıldılar.

    Toplantı Paris Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Psikolojisi Laboratuvarı üyesi Doç. Dr. Andre Knops’un organizasyonunda yapıldı. Çalıştayın temel amacı bir COST Aksiyonu (European Cooperation in Science and Technology) için başvuru yapacak ilk çekirdek ekibi kurmaktı. COST, Horizon 2020 Avrupa Çerçeve Programı kapsamında, araştırma ve yenilik ağlarının kurulması için toplantı, yaz okulu, konferans, kısa süreli araştırma ziyareti gibi etkinlikleri 4 yıl boyunca destekleyen bir programdır. Genel olarak bu etkinliklerin bir çerçeve programı desteği başvurusuna yol açması beklenmektedir. COST aksiyonu sonrasında yapılan çerçeve programı başvurularının genel ortalamanın 3 katı üzerinde bir başarı elde ettiği görülmektedir.

    Dr. Çiçek ve Dr. Üstün, sonuçlandırdıkları bir TÜBİTAK projesi kapsamında diskalkulinin beyin mekanizmalarını inceleyen, çocuklarda yapısal (DTI) / işlevsel (fMRI) ve erişkin bir grupla karşılaştırma içeren gelişimsel görüntüleme verilerini sundular ve olumlu geri bildirimler aldılar. Ayrıca katılımcılara NÖROM projesi ve içereceği nörogörüntüleme altyapısı hakkında bilgi verdiler.

    Çalıştayın temel amacına kısa sürede ulaşıldı ve “Initiative for jointly investigating dyslexia and dyscalculia” başlıklı COST aksiyonu başvurusu 29 Ekim 2021 tarihinde yapıldı. Başvuru sonucunun 8 ay içinde açıklanması beklenmektedir. Başvuru kabul edilirse çok dilli ve kültürlü bir disleksi ve diskalkuli çalışması ağı oluşturulabilecektir. Girişimin nihai amacı, bir yandan doğrudan sınıfa ve öğrenciye fayda sağlayacak eğitim yönü olan, öte yandan bu iki hastalığın (disleksi ve diskalkuli) ortak beyin mekanizmalarını inceleyen nörogörüntüleme bakışı olan, çok merkezli bir çalışmayı projelendirmektir. COST aksiyonu bu projenin somutlaştırılması yolunda ekiplerin karşılıklı ziyaretler ve yaz okulları yoluyla eğitilmesi, ağ toplantılarıyla projenin şekillendirilmesine hizmet edecektir. COST aksiyonunun olası yaz okulları Finlandiya, İtalya ve Türkiye’de olabilecektir. Ayrıca Ankara’da yapılacak yaz okulunda, NÖROM altyapısı olanaklarıyla, beyin görüntüleme tekniklerinin öğretileceği bir kurs düzenlenecektir.