NÖROM ve Siemens Healthineers Türkiye Ortaklaşa Basın Toplantısı Düzenledi
10 Mart 2024 | 10:07

Dünya nüfusunun yaşlanması, hızla değişen yaşam alışkanlıkları ve çevresel etkenlerle birlikte son yıllarda nörodejeneratif, nörogelişimsel ve inflamatuvar hastalıklarda görülen artış beyin sağlığının korunması ve yeni tedavi yöntemleri geliştirilmesini her zamankinden çok daha önemli hale getirdi. Bu artan tehdit karşısında, Türkiye'nin ilk çok disiplinli ve üniversiteli nörobilim merkezi ‘Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi’ (NÖROM) nörobilim ve nöroteknoloji alanında önemli ilerlemelerin hayata geçirilmesinde kilit rol oynayacak.

Dünyada sayılı sağlık kurumunda ve araştırma merkezinde kullanılan sistem, Türkiye’de sadece NÖROM’da bulunuyor. NÖROM binasında gerçekleştirilen laboratuvar gezisi ve basın toplantısında NÖROM Müdürü Prof. Dr. Hayrunisa Bolay Belen ve NÖROM Nörogörüntüleme Birimi Sorumlusu Prof. Dr. Metehan Çiçek öne çıkan projelere değinirken; merkezle teknoloji ortaklığı yapan Siemens Healthineers Türkiye’nin Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sonemel yakın gelecekteki iş birliklerinden bahsetti.

Siemens Healthineers Türkiye Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sonemel yaptığı konuşmada, “Ülkemizde bilimsel çalışmalar açısından önemli bir ilki temsil eden NÖROM’la beraber Türkiye’de imza attığımız ilklere bir yenisini daha eklemenin mutluluğu içerisindeyiz. Dünyada sayılı araştırma merkezinde kullanılan ve ülkemizde bir ilk olan MR sistemimizin geçtiğimiz aylarda NÖROM’a kurulumunu gerçekleştirdik. Bilim dünyası adına heyecan yaratan ve beyin sağlığı alanında önemli bilimsel ilerlemelere katkı sağlayacağı düşünülen bu sistemi ülkemize kazandırmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

Nörobilim araştırma projelerinin yanında, nörobilim ekosistemini oluşturmayı, nitelikli bilim insanı istihdamını ve özellikle yurt dışındaki Türk araştırmacıların ülkeye geri kazanımlarını hedefleyen NÖROM’da beynin morfolojik yapısı ve işleyiş ilkelerinin ortaya konulup, nöral bağlantıların modelleneceğini, uzun vadede teknolojiye aktarılarak yapay zekâ, nöral arayüz gibi uygulamaların üretileceğini, Türkiye ve ve coğrafyamızda referans bir araştırma, uygulama ve eğitim merkezi oluşturulacağını belirten NÖROM Müdürü Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen bu bağlamdaki görüşlerini şöyle dile getirdi: “NÖROM için dünyanın farklı yerlerinden araştırmacı çekecek bir cazibeye sahip olacak diyebiliriz. Çok yeni bir merkeziz, Türkiye’de bir ilkiz fakat buna rağmen şu anda bile dünyanın farklı bölgelerindeki en iyilerin tercih edebileceği bir altyapıya sahibiz. NÖROM’un yakın gelecekte, insana fayda ve sürdürülebilirlik misyonu, güçlü alt yapısı, zengin araştırma alanları ve nitelikli araştırmacı profili ile başta Avrupa ülkeleri ve ABD olmak üzere, dünyanın değişik köşelerinde çalışan araştırmacılar için bir cazibe merkezine dönüşeceği düşünüyoruz”.

‘Kapımız tüm bilim insanlarına açık’

NÖROM Nörogörüntüleme Birimi Sorumlusu Prof. Dr. Metehan Çiçek ise toplantıda yaptığı konuşmada, “Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi olarak bir araya geldik ve projelerimizi birleştirerek NÖROM’u kurduk. Ülkemizin bu üç önemli üniversitesinin farklı alanlarda çok güçlü ekipleri var. ODTÜ’nün mühendislik, veri incelemesi konusunda çok iyi ekipleri bulunuyor. Enformatik Enstitüsü, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Biyomedikal Mühendisliği’nde engin bir birikimi var. Gazi Üniversitesi’nde deneysel hayvan modelleri ve nörolojik hastalıklarda klinik ve elektrofizyolojik çalışmalar konularında birçok çalışma yürütülüyor ” dedi.

Basın toplantısı sonrasında katılımcılar, NÖROM’u gezerek bilgi altı.

sa-2

 

sa-1

 

Çeşitli görsel medyada haberlerimiz 

 

jh-7

jh-6

jh-5

jh-4

jh-2

jh-1

jh-3