“2. Ulusal Otizm Çalıştayı” Merkezimizde Gerçekleştirildi
3 Nisan 2024 | 18:03

Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü tarafından Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÖROM), Gazi Üniversitesi Otizm ve Gelişimsel Bozukluklar Uygulama ve Araştırma Merkezi (GEBAM), Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Hemşirelik Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Tıp Fakültesi ile  Otizm Vakfı, Otizm Dernekleri Federasyonu ve Beş Nokta Otizm Yaşam Derneği iş birliğiyle 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü kapsamında “II. Otizm Çalıştayı” merkezimizde gerçekleştirildi.

 

NÖROM’da düzenlenen Çalıştaya Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülçin Sağdıçoğlu Celep, Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sultan Ayaz Alkaya, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Elbasan, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Eler, NÖROM Merkez Müdürü Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şube Müdürü Derya Aksu Bayram, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Derya Bingöl, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

 

Çalıştayın açılış konuşmasını Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülçin Sağdıçoğlu Celep yaptı. Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nün, üniversitemiz misyonu doğrultusunda araştırmalar yaparak sağlık profesyonelleri yetiştirmek ve evrensel düzeyde bilgi, birikim ve teknoloji üreterek toplumsal sorunların çözümüne katkıda bulunmak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gülçin Sağdıçoğlu, otizm spektrum bozukluğu hakkında bilgiler vererek otizmin nedenlerinin henüz tam olarak anlaşılamadığını belirtti. Otizmin kesin bir tedavisi olmadığını da anlatan Prof. Dr. Gülçin Sağdıçoğlu Celep, otizmi önleyebilecek bir aşının olmadığını dile getirdi.

 

NÖROM Müdürü Prof Dr. Hayrunnisa Bolay Belen, merkezimiz hakkında bilgiler vererek başladığı konuşmasına teşhisinde zorluk çekilen hastalıklara yönelik çalışmayı amaçladıklarını söyleyerek devam etti. Ülkemizin otizmin en az görüldüğü 10 ülkeden biri olduğuna ve çok dikkatli olunması gereken bir dönemde olduğumuza dikkat çeken Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen, sözlerini otizmin birçok belirtisi olduğunu ve NÖROM bünyesinde bu belirtiler üzerine deneysel çalışmalar yapma hedeflerini dile getirerek noktaladı.

 

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şube Müdürü Derya Aksu Bayram ise kurumlar arasında iş birliği yapılmasının önemine dikkat çekerek Ankara İl Sağlık Müdürlüğü olarak otizmle ilgili olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Uzman Dr. Derya Bingöl, otizmin yaygınlaşmasının toplumun bilgilendirilmesi hususunun önem kazanmasına yol açtığını dile getirdi. Uzman Dr. Derya Bingöl, otizm konusunda personel bilgi birikimini de artırdıklarını ifade etti.

 

Çalıştayın son açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız yaptı. 2008 yılından itibaren Türkiye’de 2 Nisan’ın “Otizm Farkındalık Günü” ve Nisan ayının otizm farkındalık ayı olarak tanımlandığına değinerek konuşamasına başlayan Prof. Dr. Musa Yıldız, otizm spektrum bozukluğunun, belirtileri yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan nörogelişimsel bir bozukluk olduğunu belirtti.

 

Otizmin sebebinin halen bilinmemekle birlikte bilimsel araştırmaların, genetik faktörler ile birlikte, çevresel faktörlerin de rolü olabileceğini gösterdiğini anlatan Prof. Dr. Musa Yıldız, 1985 yılında her 2.500 çocuktan 1’ine teşhis konulurken, bugün her 36 çocuktan 1’inin otizm ile dünyaya geldiğini ifade etti. Oranın giderek artıyor olmasının, otizm konusunda gerekli önlemlerin alınmasının ne kadar önemli olduğunu gösterdiğine vurgu yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Otizm, ne kadar erken yaşta teşhis konur ve gerekli  tedaviler planlanır ise o kadar olumlu sonuçlar alınan bir bozukluktur” dedi.

 

Otizmin tedavisine özel bir ilaç, ya da aşının henüz olmadığını kaydeden Yıldız, önerilen ilaç tedavilerinin, çoğunlukla otizme eşlik eden dikkat eksikliği, hırçın davranışlar, tekrarlayıcı hareketler gibi durumların tedavisi için kullanıldığını dile getirdi. Prof. Dr. Musa Yıldız, otizmin aynı zamanda multidisipliner bir yaklaşım ile desteklenmesi gereken özel bir bozukluk olduğunun altını çizdi. Otizmli çocuklarımızın tıbbi desteğe ve özel eğitime ihtiyacı olduğu gibi fizyoterapi, beslenme, diş tedavisi, öz bakım ve egzersiz gibi birçok alanda da destek almaya ihtiyaç duyduğundan söz eden Prof. Dr. Yıldız, bu nedenlerle, disiplinlerarası bir yaklaşımla 24 Ocak 2020 tarihinde Sağlık Bilimleri Enstitümüz tarafından “Gazi Üniversitesi I. Otizm Çalıştayı”nın düzenlendiğini hatırlattı. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti: “Sonrasında ise daha kurumsal bir yapıya ihtiyaç olması nedeni ile, otizmi çokdisiplinli bir yaklaşımla değerlendiren ve ailelerimize ve otizmli çocuklarımıza ihtiyaç duyabilecekleri birçok alanda destek veren Gazi Üniversitesi Otizm ve Gelişimsel Bozukluklar Uygulama ve Araştırma Merkezimiz GEBAM, ilk kez Üniversitemizde 3 Eylül 2021 tarihinde kurulmuştır.

 

Nörobilim alanında disiplinlerarası öncü araştırmalar yapan ve nörogelişimsel bozuklukların anlaşılması, tanı ve tedavisi ile ilgili çok önemli araştırmaların yürütüldüğü; Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve ODTÜ işbirliği ile 28 Aralık 2020 tarihinde kurulmuş olan Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezimiz NÖROM’un da otizmin nedenlerinin anlaşılması ve tedavisi konusunda önemi yollar katedilmesini sağlayacağına şüphe yoktur.”    

 

Otizm konusunda özellikle son yıllardaki artış hızının dikkate alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yıldız, otizm spektrum bozukluğuna yönelik farkındalığın artırılması amacı ile faaliyetlerin yapılması, bu alanda bilimsel araştırmaların artırılması, özellikle erken teşhis ve tedaviye yönelik araştırmaların teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız konuşmasını Çalıştayın düzenlenmesinde ve faaliyetin planlanmasında emeği geçen tüm hocalarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ederek tamamladı.

 

Konuşmaların ardından oturumlara geçildi.

Çalıştay Fotoğrafları-1 Çalıştay Fotoğrafları-1 Çalıştay Fotoğrafları-1 Çalıştay Fotoğrafları-1 Çalıştay Fotoğrafları-1 Çalıştay Fotoğrafları-1 Çalıştay Fotoğrafları-1